Pages

Jumaat, 23 November 2012

resepi nasi ayam...

chef atuk & wan bersama nadhirah & wafiy...

assalamualaikum semua...arini ibu nak berkongsi satu resepi turun menurun dari atuk...resepi nasi ayam...nasi ayam atuk memang yg paling best skali...atuk akan masak nasi ayam die...wat sup ayam die...goreng ayam die...yang akan wat sos untuk nasi ayam ni adalah wan....hehe...

ayah pun penah rase nasi ayam atuk ni sebelum kawin ngan ibu...mase tu ayah & umi (mak kepada ayah) datang ke rumah atuk & wan kat enstek untuk datang beraya...atuk masak nasi ayam mase tu...pas balik dari umah enstek tu, ayah mesej ibu mintak resepi nasi ayam tu...ayah kate sedap..hehe...

ok...ni resepi die...nanti2 korang leh lah masak eik...

A. SUP NASI AYAM

bahan-bahan

bahan2 yang dimayang...
  1. bawang putih dimayang halus...
  2. bawang merah dimayang halus...       
  3. halia dimayang halus...                                           
  4. rempah campur...
  5. sup bunjut...
  6. garam secukupnya...
  7. kiub ayam knor...
  8. ajinomoto & lain-lain bahan perisa...
  9. ayam dipotong kecil – kepak/leher etc...
Cara membuatnya

1.     tumis bahan 1 – 4...
2.    masukkan ayam, air & sup bunjut – air mesti cukup untuk masak nasi & sup hidangan...
3.    setelah air mendidih,asingkan air untuk masak nasi...
4.    baki air untuk sup hidangan – masukkan garam, kiub ayam & bahan perisa...
5.    biar hingga mendidih...
sup yang dah siap dimasak...

B. NASI

bahan-bahan

bahan2 yang diperlukan...
  1. beras...
  2. bawang putih dimayang halus...
  3. bawang merah dimayang halus...         
  4. halia dimayang halus...
  5. kulit kayu manis...
  6. bunga lawang...
  7. biji limau...
  8. cengkih...
  9. garam...
  10. kiub ayam...
  11. bahan perisa...
  12. daun pandan...

cara membuatnya

  1. basuh beras & toskan...
  2. tumiskan bahan 2 – 8...
  3. setelah naik bau wangi, tuang air sup yang telah diasing...
  4. masukkan garam, bahan perisa,kiub ayam & daun pandan...
  5. setelah mendidih, masukkan beras dan kacau sekali-sekala...
  6. setelah air kering, perlahankan api dan tunggu hingga masak...
 *untuk tumis bahan di atas, boleh guna minyak biasa @ minyak sayur @ marjerin...
nasi telah siap dimasak...
 C. SOS CILI

semua bahan dikisar...
  1. cili merah besar dimayang halus..
  2. halia dimayang halus...                        
  3. bawang putih dimayang halus...
  4. gula...
  5. garam...
  6. bahan perisa...
  7. air masak – sedikit...
  8. semua bahan di kisar hingga halus...

 D. SOS KICAP

  1. bawang merah...
  2. bawang putih...
  3. cili api...
  4. halia...
  5. semua bahan ditumbuk dan ditumis...
  6. setelah itu, masuk kicap secukupnya (kicap manis)...

E. AYAM GORENG
  1.  boleh digaul dengan rempah kari @ rempah tandori @ gaul dengan kunyit...
eemmm....ayam pun dah siap digoreng...ayam goreng tepung...

F. BAHAN HIASAN

bahan hiasan lain seperti timun, salad, tomato & ape2 lah sayur yang korang makan...ibu & ayah slalu abaikan bahan hiasan ni...hehe...

G. DAH SIAP
ha....siap dah masak semua....makan time.....sedap dimakan panas2....
siap dah masuk pinggan & sedia untuk dimakan...

selamat mencube....sekian...babai...

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

(c)2009 .. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger

Related Posts with Thumbnails